A fűszernövények termesztési formái

Vadon termő fűszernövények
Sok gyógynövény, fűszernövény gyűjthető a természetben, pl: citromfű, szurokfű, kakukkfű, mentafélék, orbáncfű,

A gyűjtés feltétele
- pontos növényismeret
- termőhely
- gyűjtési idő ismerete

Ezek természetes körülmények közöztt élő növények, tápanyaguk a talajaban helyben lebomlott növényi részekből keletkezett humusz.
Fény és vízigényük legnagyobb részét természetes környezetből fedezik.
Ennek megfelelően hatóanyagtartalmuk beltartalmi értékeik igen jók, kiváló minőségűek.
A növények szilárd szövetűek, intenzív aromaanyag tartalmuk van. Leggyakoribb előfordulásuk, bokros erdőszélek, legelők, szántók szélei, ligetek, lombhullató erdők.

A parlag területeket, szántókat, gyakran gyomirtóval kezelik - erre figyelni kell.

Fűszernövények a balkonon
Néhány ládát beültetünk a kedvenc, főzéshez használt fűszernövényeinkkel és elhelyezzük a balkonon.
A növények természetközeli körülmények között élnek.

Fűszerenövények a kertben
Ha kertünk van, akkor egy elkülönített részen kialakítunk egy kis fűszerkertet.
A növényeink szinte, vagy egészen természetes környezetben fejlődnek

A balkonládákban és a fűszerkertben is előnevelt, továbbnevelésre alkalmas cserepes fűszernövényeket ültessünk ki.
A kiültetésre jó növény zömök, szilárd szövetű erőteljes gyökerű, intenzív illatú.

Ezen szaporítási módok hátránya, hogy csak tavasztől őszig juthatunk friss növényekhez.


Üvegházban hajtatott fűszernövények

Sok helyen kaphatóak az étkezésre termesztett, hajtatott, cserepes fűszernövények.
Ezek mesterséges környezetben neveltek, nedvdús, puha hajtásúak, télen nyáron azonos minőségben viszonylag olcsó áron kaphatóak.
Ezeket a növényeket inkább azonnali felhasználásra termesztik, kiültetésre kevésbé alkalmasak