A fűszernövények ültetőközege

A fűszernövények akkor fejlődnek legjobban, ha termőhelyükön az igényeiknek megfelelő körülményeket - fényt, hőmérsékletet, vizet, tápanyagot - biztosítjuk számukra.

Fűszernövényeink legnagyobb része fénykedvelő; a kakukkfüvet, bazsalikomot oregánót sohase ültessük árnyékos helyre. Félárnyékos helyen jól fejlődik a lestyán, menta, kapor, turbolya.

A kakukkfü napsütötte kopárosokon is megél, a zsálya száraz, soványabb talajokon érzi jól magát. A vízigényes és a szárazat kedvelő növényeket ne is ültessük közvetlenül egymás mellé, így öntözésnél az igényeiket jobban figyelembe tudjuk venni.

A termesztésben az a cél, hogy a növekedés folyamatos legyen, a hajtásokat rendszeresen szedhessük. A folyamatos hajtásnövekedés feltétele a jó szerkezetű és megfelelő tápanyagtartalmú ültetőközeg. Jó minőségű összeállítás lehet, ha a következő összetevőket tartalmazza:

- 70 % jó minőségű virágföld (B típusú)
- 20 % rostos világos tőzeg
- 10 % komposztált marhatrágya

A jobb víz- és levegőgazdálkodást segíthetjúk folyami homok, vagy perlit hozzáadásával, különösen cserépben vagy ládában tartott növényeknél.

Ezek az összetevők biztosítják a növények egészséges fejlődését, a talaj biológiai aktivitását, a jó tápanyag-, víz-, levegőgazdálkodását.

A tőzeg a szerkezetet javítja, öntözéskor kevésbé tömörödik a talaj, jobb a gyökérfejlődés.
Kerti kiültetésnél is érdemes a kerti földet a fenti összetételű közeggel dúsítani.