Bazsalikom a balkonon

A bazsalikom ugyan semmiképpen sem nevezhető a magyar konyha jellegzetes fűszernövényei egyikének (annyira nem, hogy az Ínyesmester szakácskönyvében a fűszerek között említésre sem méltattatott), manapság mégis sokak által megszeretett, keresett és szívesen használt fűszernövénnyé vált.
Jó azonban tudni róla, hogy aromája magas hő hatására könnyen semmivé lesz – amit bizony sütés, főzés közben feltétlenül észben kell tartanunk. És azt is, ami ebből következik, hogy a friss bazsalikomot szárítottal pótolni mindenképpen hiábavaló cselekedet, csak csalódás lehet a vége.
Friss bazsalikommal pedig mindenki elláthatja magát, még akkor is, ha kert helyett csak egy balkonnal rendelkezik. Ennek egyik módja, hogy megvásárolja a friss cserepes növényt, elfogyasztja, és újat vesz, ha ismét megkívánja.

A másik mód az – mert hogy a bazsalikom meleg nyári időben, szélvédett helyen nagyobb cserépben könnyen nevelhető és folyamatosan szedhető – saját maga termeszti meg. Ez olcsóbb, de némi utána járást igényel. E heti tippünkben erről lesz szó.

Egy 25-30cm átmérőjű cserépben (ami lehetőleg ne agyagcserép, hanem a napsugarak visszaverése érdekében világos színű legyen) 5-6 növényt nyugodtan felnevelhetünk.
Közegként laza, humuszos, tápdús talajt használjunk.
Vásárláskor feltétlenül ragaszkodjunk a jobb minőségű (természetesen drágább) földhöz, és nem cselekszünk rosszat, ha a földbe 1-2 evőkanál nitrogénes osmocot műtrágyakeveréket is adagolunk. A kis színes gömböcskékből a növény mindig csak a számára szükséges mennyiségű tápanyagot veszi fel, és gyakorlatilag további tápoldatozásra nem is lesz szükség.
A beültetendő növényeket megbízható, kipróbált kertészetekben szerezzük be, vagy pedig saját magvetésből neveljük meg (ezzel részletesebben jövő heti tippünkben foglalkozunk). A cserépbe ültetést alapos beöntözés követi. A folyamatos és bőséges vízellátásról a későbbiekben sem szabad megfeledkeznünk.