Bodnárék illatos kertjében - újságcikk (24 óra - Tata)

Tata, "Két összeillő ember,/ Fénylő tágra nyíló szemmel".Akár a Nyíregyházáról induló Bodnár Lászlóról és feleségéről, a tatabányai lányként felcseperedő Edit aszszonyról is énekelhette volna annak idején Szécsi Pál a ma is népszerű slágerét, akik véletlenül találkoztak Budapesten.


Az nem véletlen, hogy már évtizedek óta élnek békés szeretetben úgy a vizek városában, hogy hétköznapjaik értelmével, a különleges gyógy- és fűszernövények termesztésével nem csak maguknak, de másoknak is sok örömöt szereznek. Ami ennél fontosabb, egészséget is.

A Deák Ferenc utcai családi ház nem tűnik ki a többi közül, de egy kicsit az utcáról is látható kert a késő tavaszi és a kora nyári hónapokban nagyon. Április második felében még jóformán semmi sem látható abból a színpompából, ami május végén az igazi.
Ellenben az évelők illata képzeletben most is egzotikus tájakra repít minden szaglászót. Mert itt nem csak tágra nyílt szemmel, de mély szippantásokkal is érdemes körbejárni az ágyásokat, a fóliasátrakat.

Ezek egyikéből jön elő csengetés után Edit asszony, aki férjével együtt évtizedeken át tanított a közelben lévő, egykori mezőgazdaság) szakmunkásképző iskolában. Kertészmérnökként mindketten dolgoztak különböző gazdaságokban, pályafutásuk nagyobb részét mégis tudásuk átadásának szentelték. Ezt teszik ma is, hiszen elméleti és gyakorlati ismereteiket önzetlenül osztják meg saját üzemeltetésű, www.fuszerkert.hu honlapjukon.

Nemcsak virtuális úton érhetők el, hanem gyakorlatilag is, hiszen kapujuk mindenki előtt nyitva áll. Jönnek is hozzájuk sokan. Főleg a fiatalok, akik egyre művibb világunkban megpróbálnak tudatosan étkezni. Ehhez nemcsak a természetes alapanyagok tartoznak szervesen, hanem a gyógyhatású és különleges fűszernövények is.

Itt olyan ritkaságok találhatók az ezredforduló óta, mint például a Bécs mellől beszerzett citrom- és kömény illatú kakukkfű, a fahéj illatú bazsalikom, amit húsok és saláták ízesítésére használnak, a virágjukból készített tea kiváló az ízületi fájdalmak enyhítésére.

Közben a ház asszonya pogácsákkal teli tányért helyez az asztal közepére, s csak annyit mond, hogy: medvehagymás. Térül-fordul, tea is kerül mellé, ami citromfű és marokkói menta leforrázásával készült. Cukor nélkül állítólag jobb, de aki mindenáron meg akarja édesíteni, az tehet bele édesfüvet. Ezt a cukorbetegek is használhatják, mert nincs semmilyen káros hatása. Mint ahogy az oregánó, a kakukkfüvek, a bazsalikomok, a menták és a rozmaringok is mind az egészséges életet szolgálják a pemetefűvel vagy a vietnami korianderrel és a mandarinzsályával együtt.

Olyan ritkaságok is teremnek Bodnárék illatos kertjében, mint az alma- és ananász illatú menta vagy a kubai, illetve a csokimenta. Ez utóbbi íze cseppet sem hasonlít a kedvelt édességre, de némelyik csokit ezzel a fajtával teszik még ízletesebbé. Figyelemre méltó növényük a római kamilla, amiből bőrápolókat és arcvizet lehet házilagosan készíteni.

A legtöbb gyógy- és fűszernövény az ételekbe való. Aki csak egyszer is kipróbálja, az soha többé nem tart igényt szárított változataikra. Bár azok is jók, de a frissen szedettek sokkal jobbak.

A konyhaművészet fűszeres királyai
Bodnár László és felesége szerint a babér, a bazsalikom és a rozmaring tekinthető a fűszernövények királyainak, de a konyhaművészek szívesen használják a koriandert és a tárkonyt is.
Akinek szüksége van egy kis nyugalomra, annak citromfű és citromverbéna ajánlható, míg stresszoldásra az orbáncfű.
A magas vérnyomással küszködőknek célszerű sófüvet fogyasztaniuk, az értisztításra, értágításra szorulóknak medvehagymát. Ezek szendvicsekre szórva is jók, de salátákhoz keverve még finomabbak.
Mint ahogy a friss babér szintén többet ér, mint a burgonyafőzelékbe tett megbarnult száraz levéldarabkák, amik zölden jobbá teszik a húsos és káposztás ételeket is a savanyított zöldségekkel együtt.