Fűszer és gyógynövények felhasználása díszítéshez

A fűszer- és gyógynövényeket különleges habitusuk, színük, illatuk, dekoratív virágaik miatt sokféleképpen felhasználhatjuk díszítéshez. Szép díszei lehetnek a lakásnak.

Díszeket készíthetünk friss és szárított virágokból, hajtásokból, termésekből.

Szépek és egyben hasznosak az ablakpárkányon lapos tálkában kelő csíranövények. Legfűszeresebb ízük a zsázsacsíráknak van. Salátákba vagy szendvicsekre szórva használhatjuk a levágott kis csíranövényeket , amelyek különleges ízűek és friss vitaminforrásul szolgálnak a téli időszakban. Nem kell más, mint egy szép lapos kerámia- vagy agyagtál, talajként állandóan nedvesen tartott vattát használhatunk. Sűrűn rászórjuk a magvakat. 12-20 °C a legmegfelelőbb hőmérséklet. A csírákat már 3-4 nap múlva vághatjuk.

Legegyszerűbb, mégis extra hatású egy élő fűszercsokor. Különféle fűszernövényekből vágjunk hajtásokat, virágokat, állítsuk vázába. Erre a célra nagyon jól használható például a virágzó bazsalikom, cickafark, körömvirág, kaporvirág, fehér üröm, az izsóp virágos hajtása. Harmonikus összhatás eléréséhez próbáljuk betartana az összeállítás magasságára vonatkozóan az 1:1,5-ös váza : csokor arányt.

Vágott fűszernövényekkel kosarat is díszíthetünk:
- lapos ovális vagy kör alakú kosarat béleljünk ki fóliával,
- helyezzük bele nedves tűzőhabot (virágboltokban beszerezhető és a kívánt méretre vágható) úgy, hogy stabilan, szorosan álljon. Felső része a kosár pereménél 1-2 cm-rel legyen magasabban,
- tűzzük bele a vágott virágokat, hajtásokat: először a középső szálat, azután az alapot képező hajtásokat,
- végül töltsük ki növényekkel a kettő közötti részt.

Többek között a nagy díszhagyma virága, bazsalikom, fehér üröm, tarka levelű orvosi zsálya, kapor, levendula, cipruska, oregánó lehetnek ilyen tűzött virágkosár növényei.

Mutatósabb virágból, tarka levelű és egyéb szép lombú hajtásokból összerakhatunk kis fűszercsokrokat. Ilyen csokrot készíthetünk például levendulából és rozmaringhatásokból vagy egy másik csokor tartalmazhatja a metélőhagyma virágját, a kapor virágát és levelét, körömvirágot, cickafarkot és a fehér üröm levelét.