Fűszerkertek létesítése

A gyógy és fűszernövények ültethetők vegyes növényágyakba. Társíthatjuk zöldségnövényekkel vagy dísznövényekkel.

Legjobban használhatók az önálló, elkülönített fűszerkertek.
A középkori kolostorok kertjei (gyakorlatilag fűszer- gyógynövény kertek) mértani alaprajzúak voltak és a növények kiültetése is szabályos volt.

Mi is készíthetünk mértani alaprajzú kertet szabályos növénykiültetéssel vagy szabálytalan elrendezéssel.
A szabálytalan kiültetés praktikusabb, mert a növények növekedése is szabálytalan és általában is jobb a növények növekedéséhez igazodnunk.

Nagyon mutatós a csigavonalas elrendezés is, de a növények összetétele itt nem olyan változatos, a kiültetés és a fenntartás nagyobb szakértelmet kíván.

A kert létesítésénél figyelembe veendő szempontok:
- milyen fűszereket és gyógynövényeket kedvelünk legjobban,
- milyen mennyiségre lesz szükségünk,
- melyek az örökzöldek, lombhullatók, fagyérzékenyek, télállók,
egynyáriak, évelők,
- milyen a magasságuk, növekedésük, habitusuk, színük, meddig tart a
virágzásuk,
- milyenek az igényeik

Az erősen terjedő tövű növényeket (például a mentát) legjobb nagyobb edényekbe, cserepekbe ültetni, így meghatározzuk, hogy meddig terjedhetnek. Az ilyen növényekkel beültetett edényeket, cserepeket felső peremükig a földbe süllyesztve helyezzük el, de kialakíthatunk belőlük egy talajfelszínen elhelyezett csoportot is, oly formán, hogy kiválasztunk egy fő növényt és ezt a többivel körberakjuk.

Edényben neveljük és tartjuk a fagyérzékeny növényeket is (például a rozmaringot, babért), amelyeket aztán a fagyok beállta előtt világos, fagymentes helyre visszük és ott teleltetjük.

A fűszernövényekhez jól illik a kiemelt ágy. Az ágyak földjét megtámaszthatjuk gerendával, körbevehetjük klinkertégla fallal vagy készen kapható impregnált szegélyfa-készítményekkel.
A megemelt ágyakban jobban érzik magukat a fűszernövények, mert itt nem gyűlik össze pangó talaj-víz, ami zavarná a növények fejlődését.

Fűszernövényeink nagy része mediterrán területekről származik, ezért igényeiket (napos, meleg fekvés, jó vízgazdálkodású talaj) ilyen kiemelt ágyban jobban biztosíthatjuk.

Célszerű az ágyak körül a környezetbe beleillő szilárd burkolatú felületeket kialakítani, így a növényeket szedéshez, gondozáshoz könnyen megközelíthetjük.

Praktikus a hosszú, keskeny ágy, amelyben két oldalról minden növény könnyen elérhető.

A növények elhelyezésénél fontos szempont a növények magassága.

magas növésűek:
- angyalgyökér,
- articsóka
- édeskömény.
- fehér üröm
- kapor,
- lestyán ,
- orosz tárkony,

középmagasak:
- bazsalikom,
- borágó,
- borsika,
- borsos menta
- citromfű,
- francia tárkony,
- kerti izsóp,
- kerti ruta,
- koriander,
- levendula,
- orvosi zsálya,
- tárkony,
- zamatos turbolya,

alacsonyak:
- cipruska,
- kakukkfű,
- majoránna,
- metélőhagyma,
- petrezselyem,
- római kamilla,
- rozmaring (csüngő formájú)

Néhány fűszernövény igénye eltér a többségétől, amit kiültetéskor feltétlenül figyelembe kell vennünk. Így például a metélő hagyma és a mentafélék félárnyékos helyet, nyirkos talajt szeretnek. Az angyal-gyökér, a zamatos turbolya a fák adta mozgó árnyékban érzik jól magukat.

A fűszerkertben elhelyezhetünk nagyobb kerámiaedényt, plasztikát is, ami a kertet látványossá, különlegessé teszi és egyben optikai súlypontként is szolgál.

A növénymagasságon kívül érdemes a növények színét és formai tulajdonságait is figyelembe venni hogy a kiültetés hatását szín és formai ellentétek létrehozásával fokozhassuk. Hatásos szín és formai ellentéteket képezhetünk például a következő növénycsoportokkal:

- bordólevelű zsálya - izsóp - levendula - oregánó;
- citromfű - évelő borsika;
- római kamilla - rozmaring.