Házi fűszer és gyógynövény készítmények

A továbbiakban olyan fűszer- vagy gyógynövénykészítményekről lesz szó, melyeket egészségünk fenntartása, esetenként javítása céljából készítünk. A felhasznált oldóanyag szerint ezek a készítmények lehetnek víz-, olaj-, alkoholalapúak.

Vízalapú fűszer - gyógynövény készítmények


Ebbe a csoportba tartoznak:
- a különböző forrázatok, teák,
- gőzölő, inhaláló készítmények,
- fürdővizek
- borogatások
- szirupok

Forrázatok
A házi gyógynövény-készítmények közül a legismertebbek és egyben a legegyszerűbben elkészíthetők az általában teának nevezett forrázatok. E készítmények legnagyobb részét „belsőleg”, a forrázatot elfogyasztva használjuk fel. Nem mindegy viszont , hogy készítményünk, a tea milyen „erős”, és hogy mennyit fogyasztunk belőle. Bizonyos szabályokat tehát ajánlatos betartani. Megkülönböztetünk egyszerű és erős forrázatot.

Egyszerű forrázat

1 teáskanál szárított, vagy 2 teáskanál friss levél vagy virág, leforrázva 250 ml forrásban levő vízzel. Áztatás 10-15 percig.

Az így készített teák fogyaszthatók koffeinmentes frissítőként, de alkalmasak panaszok csökkentésére, pl. friss zsályalevelekből készített, 1 teáskanál mézzel édesített tea torokfájás esetén.

Az ily módon készített teából fogyasztható mennyiség: felnőtteknek naponta 3 alkalommal 2,5 dl; 70 éven felül, és 9-14 év között ennek fele, 5-9 év között negyede, kisgyerekek és csecsemők esetében naponta háromszor egy kávéskanállal.
Néhány gyógynövény-forrázat hatása:

Menták

Nyugtatják a gyomrot és az emésztő szerveket., frissítik a légzést.
Hatása akkor legjobb, ha étkezés után fogyasztjuk.

Citromfű
Nyugtató és emésztést segítő hatású. A citromfű és menta keveréke ideális esti teát eredményez.

Citromverbéna
Fogyasztása emésztést segítő, a máj tevékenységét támogató, görcsoldó hatása miatt főleg zsíros ételek után nagyon előnyös. Segít stressz, nyugtalanság és alvászavarok esetén.

Gulan
Az esetenként „ötlevelű ginzeng”-ként is emlegetett növény forrázatának hatása a ginzenghez hasonló, de hatóanyag tartalma annál magasabb. Gyógyhatásai közé tartozik, hogy erősíti az immunrendszert, javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza az anyagcserét, erősíti az idegrendszert, pozitívan hat a közérzetre.

Kerti izsóp
A friss, vagy szárított virágos hajtásaiból készült, mézzel édesített forrázata nyálkaoldó és izzasztó hatása miatt előnyösen fogyasztható meghűléses megbetegedések és légúti fertőzések esetén.

Kakukkfű
A levelek határozott, erős illatúak. Antiszeptikus hatásuk köhögés, torokfájás esetén jól érvényesül.

Kamilla
A római vagy valódi kamilla virágaiból készült forrázat fejfájás, feszültség, stressz, szorongás esetén nyugtató hatású.

Levendula
A friss vagy szárított levendulavirágból készült forrázat fogyasztása javasolható fejfájás és alvászavarok esetén. Legjobb, ha egy teáskanálnyi mézzel édesítjük.

Rozmaring
A friss levelekből készült illatos, aromás forrázat fejfájás-csökkentő és emésztést segítő hatású.

Zsálya
Az erősen fűszeres aromájú forrázat melegítő hatása első sorban fázós téli napokon, megfázás, kimerültség esetén érvényesül

Gyermekláncfű
A pitypang friss, zsenge leveleiből az eddigiektől eltérően nem forrázatot, hanem szabályos, enyhén kesernyés ízű teát főzhetünk, mely a vesére gyakorolt hatása miatt a méregtelenítést segíti.
Fogyasztása csak kis mennyiségben javasolható.

Erős forrázat
2 teáskanál szárított vagy 4 teáskanál friss levél vagy virág leforrázva 2,5 dl forrásban levő vízzel. Áztatás 20-30 percig.

Csak külsőleg használhatók, sebkezeléshez, a bőr letisztításához, haj leöblítéséhez (pl.3 teáskanál friss rozmaringlevélből és 3 teáskanál friss csalánlevélből készült forrázat sötét haj vitalizálásához).