Fűszerolaj- fűszerecet készítése

Fűszerecet készítéséhez a fűszerkertben megtermett növények csaknem mindegyike felhasználható.

A friss növényekből készült ecet jobb ízű, mintha szárítottat használnánk.

Az aromás ecet készülhet egyféle növényből, de erre a célra többféle növényt is társíthatunk. Az ecet és a fűszernövények íze kiegészíti egymást és így végeredményben nagyon kellemes íz alakulhat ki.

A fűszerecet készítése a szükséges növények és egyéb kellékek összekészítésével kezdődik.
Alapanyagként legjobb a jó minőségű 6%-os alma-, fehérbor- vagy vörösborecet. A szokásos 10 %-os ételecet túlságosan tömény, erre a célra nem a legjobb.

A felhasználandó fűszernövényeket megmossuk, a vizet lerázzuk, majd a maradék nedvességet konyharuhával leitatjuk.
Egy liter ecethez általában 6-8 hajtást számítunk. Ezek a hajtások egészben, vagy összevágva, esetleg mozsárban összezúzva kerülhetnek az ecetbe.

Az egészben hagyott hajtásokat közvetlenül a tartásra szolgáló üvegbe helyezzük, és erre öntjük rá az ecetet. A megtelt üveget lezárjuk, világos helyre tesszük és érni hagyjuk. Ha az üvegben gázképződést tapasztalunk, az üveget megnyitjuk, majd gázok eltávozása után újra lezárjuk.
Kétheti érlelés után az ecet fogyasztható.

Aprított, zúzott növények használata esetén ezeket széles szájú, jól zárható üvegbe (például befőttes üvegbe) tesszük, erre öntjük az ecetet, majd az üveget lezárjuk. Két hétig világos, meleg helyen tart-juk, naponta összerázzuk. Két hét után leszűrjük, díszesebb üvegbe töltjük - friss hajtásokkal ezt is díszítsük - majd parafa dugóval lezárjuk.

Az ajándéknak szánt üveg nyakát textilszalaggal, pamutszállal, rafiával díszíthetjük.

Az üvegen elhelyezhetjük az ecet megnevezését, a készítés idejét stb. tartalmazó címkét is.

Aromás ecet készítéséhez használhatjuk többek között az alábbi összetételű fűszernövény - keverékeket:
- rozmaring, zsálya, kakukkfű, citromfű,
- lestyán, tárkony, borsikafű, izsóp,
- menta, majoránna, metélőhagyma, kapor,
- bazsalikom, fokhagyma, koriander termése,
- petrezselyemgyökér, zellergumó.

Különleges eceteket készíthetünk virágszirmokból is, például sarkantyúka, körömvirág, rózsaszirom, levendulavirág tetszés szerinti arányú keverékéből.

A fűszerolajokat hasonló módon készítjük, de erre a célra lédús növényeket ne használjunk.

Alapanyagként az olíva-, napraforgó-, szója-, kukoricacsíra olaj bármelyikét használhatjuk.

Olajok ízesítésére használható fűszernövények:
Kakukkfű, rozmaring, oregánó, levendula, zsálya, fokhagyma, bazsalikom, csili, mustármag, koriandermag, kapor, menta, borsika, színes bors.

Az olajba helyezett növények nagyon könnyen penészednek, ezért az előkészítés során a növényeket töröljük teljesen szárazra (ne mossuk!).

4-5 db kb. 12-15 cm hosszú hajtást vagy 4-5 evőkanál szárított (zúzott) növényt számítunk egy liter olajhoz. Széles szájú, jól zárható üvegbe tesszük őket, majd ráöntjük az olajat, és lezárjuk. Kétheti világos (nem meleg) helyen történő érlelés után szűrjük le, öntsük dekoratív tárolóüvegbe. Ezt az üveget is érdemes felcímkézni.

A fűszerolajok kb. 5-6 hónapig tarthatók el.
Jól használhatók salátákhoz, ételízesítésre, húsok pácolásához, sütéséhez.

A tároláshoz használt edényeket, üvegeket saját tetszésünk szerint választjuk meg, és díszítésüknek csak a fantáziánk szab határt. Az ízesítő anyagokat is saját ízlésünk szerint állítjuk össze, és ezáltal egy-egy ilyen üveg ecet vagy olaj egy kicsit saját személyiségünket is magában foglalja

A formatervezett üveg a benne levő ecettel, olajjal, növényekkel, magvakkal a konyhának is praktikus dísze, ugyanakkor értékes, egyedi ajándéktárgy is lehet.

A hidegen sajtolt olajakat nemcsak salátákhoz használhatjuk, hanem vaj vagy margarin helyett rozskenyérre csepegtetve is egészséges táplálék lehet, melyek élvezeti értékét fűszerekkel csak fokozhatjuk.