Neveljünk bazsalikomot saját magvetésből

Így, július közepén nem ez a téma tűnik a legidőszerűbbnek, most ki csak teheti, utazik, világot jár, nyaral és esze ágában sincs elvetett magvak csírázásának szemlélésével tölteni idejét. A nyaralás során azért csak-csak előfordul, hogy bekukkantunk egy-két boltba, árudába, kiállításra és olyan vetőmagvak kerülnek látókörünkbe, melyek számunkra kedvesnek és kipróbálandóknak tűnnek. A palántakínálat általában mindig szegényesebb, mint a magválaszték. A gazdag szortimenttel rendelkező bazsalikomot illetően ne tartsuk vissza magunkat, a megtetszett tasakot nyugodtan vásároljuk meg (feltéve persze, hogy a tasakon a csírázóképességgel kapcsolatos adatok megnyugtatóak).


Ha a termesztést a magvetéssel akarjuk kezdeni, tudnunk kell, hogy az anyagi és eszköz "raktárkészletünknek" valamivel gazdagabbnak kell lennie. A magvakat természetesen nem vethetjük a 30-35 cm-es cserépbe, ez úgy-e az ablakpárkányon nem is volna elhelyezhető. A magvak elvetéséhez a 10 cm átmérőjű (és mélységű) cserép elegendő. A cserepet jó minőségű palántaföld megnevezésű földet használjunk, amit kb. negyedrészben fehér tőzeggel keverjünk (mind a palántaföld, mind a fehér tőzeg beszerezhető 10-20 literes kiszerelésben, és a keveréket természetesen nem egy cseréphez szükséges mennyiségben állítjuk elő - egy 10 vagy 20 literes zsákocskába 3 rész palántaföldhöz adjuk az1 rész fehér tőzeget, és az egészet jól összerázzuk, összekeverjük; a keveréket más magvetésekhez is felhasználhatjuk). A cserepet ezzel a keverékkel töltjük meg (ha szükséges, meg is nedvesítjük), és a magvakat elvetjük.


A vetéssel kapcsolatban van egy fontos tudnivaló, ami a magyar nyelvű tasakokon elolvasható, rajta van a német, olasz, szlovák stb. tasakokon is, de magyarul csak ritkán. Jó hát, ha tudjuk, hogy a bazsalikom magja fényben csírázó, tehát földdel csak olyan sekélyen takarható, ami a mag helyben maradását még éppen biztosítja. Itthon, de külföldön is előfordulhat, hogy fátyolszerű szalagban egyesével rögzített magvakat vásárolunk. Az ilyen szalagok - megfelelő időben - a szabadban, állandó helyre is elhelyezhetők. A magvakat az ablakpárkányon elhelyezett cserepekbe márciustól elvethetjük, és a kis növényeket előnevelhetjük. Egy cserépbe ne kerüljön több 3-5 magnál. Május elejétől fokozatosan szoktassuk a külső körülményekhez, de legyünk óvatosak, a bazsalikom fagyérzékeny, és 10°C alatti hőmérséklet sem kedvező.


A megedzett kis növénykéket a fagyosszentek elmúlta után beültethetjük a nagyobb edénybe, vagy a szabadba. Helyes, hogy ha z átültetéskor a hosszú főgyökeret visszacsípjük, és valamivel mélyebbre ültessük, mint előző helyén volt.