Nyár a fűszerkertben

A tavaszi és nyáreleji sok csapadék kedvez a fűszernövényeknek is. A fűszernövények között sok szárazságtűrő faj van, de a rendszeres visszavágás ellenére növekedésük, hajtáshozamuk rendszeres öntözés hatására jobb lesz. Vannak növények, melyek csak akkor fejlődnek jól, ha alapos öntözést kapnak. Csapadék hiányában folyamatosan kell öntözni a bazsalikomot, kaprot, édesköményt, lestyánt, francia tárkonyt, a mentákat, petrezselymet, rozmaringot, majoránnát, babért, zamatos tur-bolyát, rucolát. Szükség esetén a szárazságot jobban tűrőket is öntözzük a jobb növekedés érdekében, mint pl. a kakukkfüvet, oregánót, a zsályákat, évelő borsikát, citromfüvet.

Az edényben nevelt fűszernövényeknél különösen nagy gondot kell fordítani a jó vízellátásra. Meleg nyári időben naponta többször is öntözzünk (szükség szerint). A tőzegben nevelt növények közege hamar kiszárad, és nehéz újra nedvesíteni, ezért ezeket gyakrabban öntözzük. A műanyagcserép tovább tartja a nedvességet, mint az agyagcserép. Az agyagcserép porózus, az oldalfalán keresztül levegőzik, ami ugyan jó a növények gyökerének, de a talajból vizet von el, így gyakoribb öntözés szükséges.

A fűszerkertben érdemes a talajt takarni, mulcsozni, mert ezáltal csökken a talaj párologtatása, nem melegszik fel, nem kérgesedik, elég vastag (5-7 cm) takarás esetén nem gyomosodik. A mulcsozásra többféle anyagot is használhatunk. Legjobb a komposzt, mert tápanyagot is ad, javítja a talajéletet, esztétikailag nem zavaró. Fokozhatjuk a hatást, ha a komposztra fenyőkérget terítünk. A fenyőkéreg alá hasznos komposztot tenni, mert a fűszerkertben nitrogéntartalmú műtrágyát nem használunk.

A fenyőkéreg bomlásakor átmenetileg a talaj nitrogénben szegényebb lesz, a komposzt ezt szerencsésen kiegyenlíti.

Mulcsozásra fűnyiradékot is használhatunk. A hátránya annyi, hogy könnyen rothad, tömődik és a csigáknak is búvóhelyet ad.

Talajtakarásra mi használunk visszametszéskor keletkező növényi hulladékot is. Ez nem rothad, nem tömődik össze, kártevők nem bújnak meg benne. Nem túl szép, de nagy melegben hasznos.

A zsályát, levendulát, kakukkfüvet, oregánót, évelő borsikát, kerti izsópot, rozmaringot elvirágzás után visszavágjuk. Ilyenkor levágjuk az elvirágzott, megkeményedett részeket, utána a kis bokrokat formásra metsszük. A kakukkfüvet mélyen visszavágjuk. Visszavágás nélkül az alsó részek felkopaszodnak, megnyúlnak.

A curryfűnek csak a megbarnuló virágszárait vágjuk le.

A bazsalikom virágbimbóit távolítsuk el, hogy a növényt növekedésben tartsuk. A leveleit, hajtásait folyamatosan szedhetjük friss fogyasztásra vagy szárításra, mélyhűtésre.

A mandarinzsálya elvirágzott részeit ugyancsak levágjuk. Ezután megindul az újabb hajtások növekedése, amelyek rendszerint virágban végződnek. Amennyiben dekorációs célra használjuk, hetenként tápoldatozzuk, mert erős növekedése miatt sok tápanyagot igényel.

A levendulát még teljes virágzás előtt, bimbós állapotban szedjük, így szárításkor a virágok nem peregnek le a szárról.

A citromfüvet gyakran vágjuk, különben megkeményedik, formáját, illatát veszti, megfakul. Visszavá-gás után szép, üdezöld, illatos hajtásokat hoz, és gömbölyű bokrot nevel.

A mentákat folyamatosan vágjuk, különben hajlamosak a túlzott terjedésre. Az ananászmentát ne hagyjuk virágozni, mert a virágos hajtások szép, tarka levelei széleiken barnulni kezdve veszítenek díszítő értékükből.

A majoránna hajtásvégeit rendszeresen kell szedni.

Ha nem mulcsozunk, akkor a talajlazítás, sekély kapálás, gyomlálás rendszeres ápolási munkát jelent. A kőkemény talaj nem levegőzik, nem veszi be a vizet, nincs benne talajélet, mindezek eredményeképp a növények rosszul növekednek.

Érdemes a télre is gondolni, és illatos csokrokat, koszorúkat készíteni.

Hangulatos, ha mutatós formájú növényekből fajonként csak néhány szálat kötünk össze, és fejjel lefelé lógatjuk - ha van elegendő hely - akár a konyhában is. Jól felhasználhatók ilyen célra a kapor, lestyán, az oregánó, a francia tárkony, a majoránna, a fehér üröm lazán összerakott leveles virágszárai.

A kerti ruta a fűszerkertben szép háttérnövény, jól tűri a szárazságot, levelei nemes formájúak, különleges hamvas színűek. A terméses hajtásait nem szükséges visszavágni, mert nem barnulnak meg, késő őszig díszítenek.

Amennyiben fűszerolajat szeretnénk készíteni, az ehhez szükséges hajtásokat is most szedjük meg, alapos szárítás után felhasználásig jól záródó edényben tároljuk. A nem megfelelően száraz hajtások az olajban megpenészednek.