Őszi munkák a fűszerkertben

A fűszerkert évelő növényeinek olyan körülményeket kell biztosítani, hogy a telet átvészeljék és tavasszal megindulhasson a fejlődésük.

Fontos a talajt megtisztítani a gyomoktól, mert tavasszal gyorsan növekedésnek indulnának (tyúkhúr, fűfélék, esetleg tarack).

Az évelő növények köré foltokban kiültetett egynyári fűszernövényeket az első fagyok után gyökerestől szedjük ki, mert a megfagyott, megbarnult növények rontanák a kert képét.
Egyes évelő növények (például citromfű, lestyán) hajtásait vágjuk vissza, de ne tegyük ezt a mediter-rán eredetű növényekkel (izsóp, levendula, kakukkfű, orvosi zsálya, szurokfű), mert a hajtásokkal együtt jobban áttelelnek. Ezek visszavágását tavasszal végezzük.

A fagyérzékeny növényeket (rozmaring, babér, citrommuskátli) telelőhelyükre visszük. Átteleltetésük-höz világos, fagymentes helyre van szükség. Megfelel erre a célra az üvegezett veranda, világos, száraz pince.

A kertben maradt fiatal félcserjéket (kakukkfű, zsálya, francia tárkony) lombbal takarjuk, így a hideget jobban átvészelik. Ideális megoldás, ha száraz lombbal és fenyőgallyal takarjuk a növényeket.

Amennyiben munka közben még valamelyik növényen termést találunk, érdemes azt begyűjtenünk. Mutatósak a kerti ruta zöld, viaszos toktermései, az oregánó és a kerti üröm termése. Ha nem gyűjtöttünk elég növényi díszítőanyagot, még préselhetünk fehér üröm leveleket, amit adventi koszorúk díszítéséhez is használhatunk.

Télre is biztosíthatunk magunknak friss mentát, ha cserépben bevisszük a lakásba. Ássunk ki mentatöveket, ezekről válasszunk le gyökeres sarjhajtásokat, ültessük virágcserépbe és helyezzük el őket a belső ablakpárkányon.

Metélőhagymát is menthetünk át a téli időszakra. Kiásott töveket tápdús földdel töltött cserépbe ültetjük, de továbbra is a szabadban hagyjuk, mindaddig, amíg fagyhatás nem éri. Amikor átfagyott, bevisszük, az ablakpárkányon ezt is elhelyezhetjük. Friss, zöld hajtásait télen ollóval vágva úgy szedjük, hogy a hajtás alján kb. egy centiméteres rész a tövön maradjon. A vágás a növényt növekedésre serkenti.

A mediterrán fűszereknek még szép a lombjuk. Szép csokrot állíthatunk össze pl. orvosi zsálya, tarka levelű és bordó zsálya, levendula, francia tárkony, ananászmenta hajtásaiból. Állítsuk vízbe széles szájú, alacsony vázában, vagy üvegbetéttel ellátott kosárban, és élvezzük az illatát, gyönyörködjünk szín- és formagazdagságukban.