Sztéviát a kertbe!

Az édesfüvet ma már sokan kínálják, és viszonylag sokan is vásárolják. Rendszerint cserepes növényként tartják és fogyasztják. A Stevia azonban nem cserepes növény, a bazsalikomhoz, majoránnához, paprikához hasonlóan a kertbe kiültetve is termeszthető, levelei – a bazsalikomhoz hasonlóan - folyamatosan szedhetők és fogyaszthatók.

Az édesfű fagyérzékeny növény, a lakásban cserepes növényként való átteleltetése macerás és rendszerint alig sikeres. Mindenképpen jobban járunk, ha tavasszal, a májusi fagyok elmúltával néhány kiültetésre és továbbnevelésre alkalmas növényt vásárolunk és azokat a szabadba kiültetjük. A kiültetésnél tartsuk szem előtt, hogy szereti a napfényt, víz- és tápanyagigényes. Ha igényeit illetően hiányt nem szenved, gyorsan és erőteljesen fejlődik, leveleit a továbbiakban folyamatosan szedhetjük. Ha a leveleket hajtásrésszel együtt, mindig a hajtás felső részéről szedjük, hamarosan elbokrosodik, ezért ne is ültessük egymáshoz 35 cm-nél közelebb.

Kerti kiültetés esetén minden más közvetlen fogyasztásra termesztett növényekhez hasonlóan ügyeljünk arra, hogy növényeinket permetlészennyezés ne érje.

A hajtásokat az első fagyok előtt tőben (kb. szeptember második felében)vágjuk le (a legalsó földes, sáros leveleket legjobb előtte eltávolítani), és a leveles hajtásokat árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg. A leszáradt leveleket összemorzsolva zárható fémdobozban tároljuk. Ha növényeink fejlődése fogyasztásuknál nagyobb mértékű, a szedés nemcsak fogyasztásra, hanem szárításra is folyamatosan történhet.

Erkélyen nagyobb (35-40 cm-es) edényben hasonló módon 2-3 tőből álló erőteljes bokrot is nevelhetünk.

A közvetlen, azonnali fogyasztásra szánt növények kerti kiültetésre, nagyobb edényben történő továbbnevelésre kevésbé alkalmasak.