Tél a fűszerkertben

Januárban a fűszerkertben is nyugalom van. Legfeljebb a szabadban telelő érzékenyebb évelőink téli takarásának átvizsgálására, szükség esetén megerősítésére lehet szükség.

Rendszeresen ellenőrizzük a házban vagy egyéb helyen (például lépcsőházban) telelő edényes növényeink talajának nedvességtartalmát. Téli időszakban ritkábban és kevesebb vízzel öntözünk, de az edény földjének nem szabad kiszáradnia. Az alacsony hőmérsékleten teleltetett és túlöntözött növények könnyen kirothadnak.

Bármilyen furcsának is tűnik, mégis előfordulhat, hogy magot vethetünk, sőt ha eddig nem végeztük el, akkor ne késlekedjünk vele. A levenduláról van szó, melynek tavaszi magvetése nem sikeres, mert a magvaknak a csírázáshoz feltétlenül fagyhatásra van szüksége. Tehát, ha magunk akarjuk szaporítani, a magvakat vessük el cserépbe, helyezzük el a kertben és takarjuk lazán lombbal vagy tőzeggel.

Időszerű a táplálkozásra szánt csíranövények nevelése. A vitamin- és fényszegény időszakban fontos, hogy jobban törődjünk étrendünkkel, javítsuk közérzetünket, munkabírásunkat. A csíranövények nevelésével, felhasználásával ezen az oldalon külön cikk foglalkozik.