Borsfű (Satureja hortensis)

Borsika, csombor, kerti csombor néven is ismert.

jellemzői:
Egynyári, 30-50 cm magasra növő, dúsan elágazó, szép, kecses formájú növény. A levelei keskenyek, a fenyők tűleveleihez hasonlóak, enyhén borsízűek. A virágai halványlilák, aprók.

Igényei:
Meleg- és fénykedvelő. Jól tűri a szárazságot.

Szaporítása:
Magvetéssel, tavasszal. Magjait legjobb a végleges helyére vetni. Ha hagyjuk a magjait beérni, azok elszóródnak és a következő tavasszal kikelnek. Amennyiben a nagyon fiatal növénykéit a gyomoktól és más növényektől biztosan meg tudjuk különböztetni, úgy azokat a megfelelő helyre még átültethetjük.

Felhasználása:
A friss, szárított vagy fagyasztott leveleit bors helyett használhatjuk paradicsom-, bab és káposztafélékből készült ételek, valamint levesek, húsok halételek, sajtok ízesítésére és aromás ecet készítésére.

Szedése:
Friss felhasználásra folyamatosan szedhetjük, de a virágzás kezdetén ajánlatos a leveles hajtásait leszedni és szétteregetve megszárítani.

Évelő (több évig is élő, rendszeresen áttelelő) borsika is van, de ez már Satureja montana tudományos névvel illetett másik növényfaj. Igényei és felhasználási lehetőségei ugyanolyanok mint az egynyári borsikáé, és tőosztással, dugványozással is szaporítható.

Az évelő borsikának van egy citromillatú alfaja; a Satureja montana ssp. citriodora.


Grid 161
Grid 162
Grid 163
Grid 164