Citromverbéna (Lippia citriodora / Aloysia triphylla)

Dél-Amerikából származik. Peruban, az Andok vidékén honos.
Európába a 18. százasban került, elsősorban a teája vált kedveltté.
A citromverbéna lombhullató cserje. Sárgászöls, érdes, hosszúkás levelei vannak, éterikus olajat tartalmaznak, ami a rendkivül finom citromaromát adja.

A mi éghajlatunkon nem virágzik, meleg területeken fehéres rózsaszín virágot hoz.
Nem télálló, a hideget  legfeljebb -5°C-ig viseli el. Legjobb cserépben nevelni és a hidegek beállta előtt telelőhelyre vinni (télikert, veranda, lépcsőház).
Az áttelelt növényeket tavasszal rövidre váguk vissza.

Védett, napos, vagy félárnyékos helyen tartsuk. Földje jó vízáteresztő, hosszan ható tápanyaggal ellátott legyen, szükség esetén tápoldatozzuk.

A leveleit nyáron folyamatosan szedhetjük, télen a szárított leveleit használjuk. Szárított levelei hosszan megtartják jellegzetes aromájukat.

Felhasználása:
Apróra vágott levelei nagyon jó salátaízesítők.
Jó ízű teája hatásos emésztési zavarok, puffadás, gyomorgörcs esetén. Zsíros ételek fogyasztása esetén segíti a májműködést.
Gyermekek is fogyaszthatják. Csökkenti a nyugtalanságot, stresszt és alvászavarok esetén is jótékony hatású.

Teakeverékek citromverbénával:

1) 1 rész marokkói menta
1 rész citromverbéna
1 rész citromfű

2) 1 rész almaillatú menta
2 rész citromfű levél
1 rész fahéjillatú bazsalikom
1 rész citromverbéna
Ezt a teát mézzel és narancskarikával ízesíthetjük.

Zsurló ízesítéséhez:
3 rész zsurló
1 rész citromverbéna
1 rész citromfű

Grid 156
Grid 157
Grid 158
Árak / kiszerelések
  • Cserép, 12 cm 1100 Ft
  • Cserép, 14 cm 1300 Ft