Lestyán (Levisticum officinale)

A Földközi-tenger keleti oldalán honos. Európa több országában - így hazánkban is - nyirkos erdőszéleken kivadulva is megtalálható.

Jellemzői:
Erőteljes növekedésű, másfél-kétméteres magasságot is elérő évelő növény. Magassága miatt fűszerkertben legjobb a többi növény mögé ültetni.
Függőleges karószerű gyökértörzse van.
Az első évben tőrózsát alkotó tőleveleket hoz. A második évben jelenik meg a virágszára a szárlevelekkel. Virágzási ideje a június végétől július közepéig terjedő időre esik. Zöldessárga színű összetett ernyővirágzata van, termése barnás színű ikerkaszat.

Környezeti igényei:
A tápanyagban gazdag, nyirkos talajt és a napos helyet kedveli (bár félárnyékban is megél). Télen a földfeletti része elpusztul, de tavasszal újra kihajt.

Szaporítása:
Magjait tavasszal (március végén) végleges helyére vagy előnevelés céljából cserépbe vethetjük.
Tőosztásból származó darabjait márciusban vagy szeptemberben ültetjük el.

Évelő növény, de négy évnél tovább nem érdemes egy helyben tartani, mert a tövek elöregednek. A túl nagy töveket kiszedjük és szétosztva újra elültetjük.

Hatása:
Vizelethajtó, elősegíti az emésztést.

Felhasználása:
Minden része erősen fűszeres illatú és ízű.
Szárítmányát vegeta és maggi néven is emlegetik.
Levelét, szárát, magjait fogyasztjuk.
Leveleit friss fogyasztásra, szárításra, fagyasztásra az egész növekedési időszakban folyamatosan szedhetjük, és levesek, párolt zöldségek, húsok ízesítéséhez használhatjuk fel.
Frissen szedett szárrészeivel szintén leveseket, zöldségételeket salátákat fűszerezhetünk.

Magvaival is salátákat, önteteket, sajtokat, baromfihúst, burgonyás és paradicsomos ételeket ízesíthetünk.
Magnyerés céljából akkor vágjuk, amikor a magvak már barnulni kezdenek. Szárral együtt vágjuk és papírzacskóban (hogy a magvak el ne szóródjanak) függesztve szárítjuk.


Grid 241
Grid 240