Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Ez a szép, aranyvirágú gyógynövény már az ókorban is ismert gyógynövény volt. Használták a rossz szellemek elűzésére; a nyári napforduló idején virágzik - a június 24-én sszedett harmatos virágoknak termékenység-fokozó hatást tulajdonítottak. A varázserőn és hiedelmeken túl ma is helye van minden házikertben.

Örökzöld, félméteres magasságot is meghaladó, tetszetős bokrot nevelő örökzöld évelő növény. Egyszerű, átellenesen álló ovális levelei olajmirigyeket tartalmaznak.

Száraz mezőkön, erdőszélen vadon is előfordul. Kertbe bekerülve az elszórt magjai által gyorsan terjed, ajánlatos kordában tartani.

Szereti a jó vízvezető képességű talajt, napos helyre vagy félárnyékba ültessük.

Nem fűszernövény. Friss virágainak hatóanyag-összetétele (tannin, flavonoidok, glikozidák, hipericin, illóolajok) miatt a készítményei nyugtató, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, vérzéscsillapító hatásúak.

Friss virágaiból készíthetünk olajalapú balzsamot fájdalomcsillapításra, a készen kapható orbáncfűkivonatok (tinktúra, kapszula) segíthet enyhébb fokozatú depresszió, vagy pl. menopauzás hangulatingadozások, teája a menstruációs görcsök esetén.

Grid 218
Grid 217
Grid 216