Sófű (Salsola soda)

A Salsola nemzetségbe tartozó fajok eredetileg mindig nedves és sós talajú dél-olasz és dél-spanyol tengerpartok növényei.

A Salsola soda szikes, nedvesebb területeken hazánkban is előfordul; erre utal hivatalos magyar botanikai neve is: szíki ballagófű. Zsenge hajtásai lédúsak, ropogósak. Ínyenc zöldségként, ropogós salátaként az utóbbi időkben tűnt fel jobb olasz éttermek étlapján.

Maga a növény egyéves fejlődésű, magvetéssel szaporítható (esetleges magvásárlásnál legyünk óvatosak: a magvak csak egy évig tartják meg csíraképességüket). Kalciumban, vasban és A-vitaminban gazdag. Termesztésének fontos feltétele az állandóan nedves talaj (a nyári kánikulai forróság ez ellen hat).

Felhasználása: zsenge hajtásait nyersen salátaként, saláták részeként fogyaszthatjuk, levágott leveleit olívaolajban, fokhagymával rövid ideig (spenótszerűen) párolva készíthetjük el.

Hazai termesztéstechnikája, kultúrája még nem alakult ki.

Japánban egy másik, a mi sófüvünkkel közeli rokonságban levő fajt, a Salsola korolkowiit termesztik.

Grid 196
Grid 195
Árak / kiszerelések
  • Jelenleg nem kapható